Συμβουλές για ένα βιογραφικό που θα καταπλήξει

Ένα καλό βιογραφικό είναι το κλειδί για να σας καλέσουν σε μια συνέντευξη εργασίας.

1 min read
Συμβουλές για βιογραφικό που θα καταπλήξει Άννα Μαρία Παπαγιαννάκη

Μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι υπεύθυνοι προσλήψεων ή οι μάνατζερ που διαχειρίζονται τις προσλήψεις δαπανούν 6 δευτερόλεπτα για την ανάγνωση ενός βιογραφικού σημειώματος. Έτσι, εάν θέλετε το βιογραφικό σας να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι στην εντέλεια. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό γραφής για να το πετύχετε αυτό. Δείτε πως:

1.Αποφασίστε Ποιον Τύπο Βιογραφικού Θέλετε

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιογραφικών: Χρονολογικό, Λειτουργικό και Συνδυαστικό.

Τα Χρονολογικά βιογραφικά παραθέτουν με την σειρά το ιστορικό της εργασίας σας ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη θέση. Αυτή η μορφή είναι ιδανική για άτομα με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία.

Τα Λειτουργικά βιογραφικά εστιάζουν στις ικανότητες σας πρώτα. Εάν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, έχετε κενά στην απασχόληση σας ή θέλετε να κάνετε μια αλλαγή σταδιοδρομίας, αυτή η μορφή είναι η καλύτερη επιλογή.

Τα Συνδυαστικά βιογραφικά συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των Χρονολογικών και Λειτουργικών. Χρησιμοποιήστε αυτό το βιογραφικό εάν υποβάλλετε αίτηση σε μια εργασία που απαιτεί τεχνικές δεξιότητες και εμπειρογνωμοσύνη ή επιθυμείτε να αλλάξετε κλάδο.

 Η πιο συνηθισμένη μορφή βιογραφικού που χρησιμοποιείται είναι το Χρονολογικό, έτσι οι περισσότεροι εργοδότες είναι συνηθισμένοι σε αυτό και το προτιμούν επειδή είναι πιο εύκολο και ταχύτερο για αυτούς να δουν ποιες θέσεις κατείχατε και για πόσο καιρό.  Γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε στην συγκεκριμένη μορφή.

Ένα χρονολογικό βιογραφικό πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες με αυτή τη σειρά:

  • Ονοματεπώνυμο και πληροφορίες επικοινωνίας
  • Περίληψη ή Στόχος
  • Επαγγελματική εμπειρία
  • Εκπαίδευση
  • Δεξιότητες και ικανότητες
  • Προαιρετικές Ενότητες -Βραβεία, Δημοσιεύσεις, Χόμπι, κλπ.

Ας δούμε λεπτομερώς κάθε ενότητα.

Συμβουλές για βιογραφικό που θα καταπλήξει Άννα Μαρία Παπαγιαννάκη

2.Ονοματεπώνυμο και πληροφορίες επικοινωνίας

Στο επάνω μέρος της σελίδας, γράφετε το όνομα, την διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αν έχετε επαγγελματικό ιστότοπο ή  προφίλ LinkedIn, μπορείτε να το προσθέσετε σε αυτή την ενότητα.

3.Περίληψη ή Στόχος

Η περίληψη ή ο στόχος καριέρας βρίσκεται κάτω από τα στοιχεία επικοινωνίας και είναι μια σύντομη παράγραφος που αναφέρει τις εργασιακές σας εμπειρίες, κορυφαία επιτεύγματα και επιθυμητό στόχο.

Αν έχετε αποφοιτήσει πρόσφατα από ή είστε ακόμα στο σχολείο μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να γράψετε ένα objective statement που περιγράφει τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας ή ακόμα και να παραλείψετε το συγκεκριμένο τμήμα.

4.Επαγγελματική εμπειρία

Σε αυτή την ενότητα συμπεριλαμβάνετε τα καθήκοντά και τα επιτεύγματα σας για κάθε εργασία που είχατε αρχίζοντας με την τρέχουσα ή την πιο πρόσφατη θέση σας.

Αναφέρετε τις ημερομηνίες που εργαστήκατε, τον τίτλο εργασίας, το όνομα της εταιρείας και την τοποθεσία της.

Είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσετε  bullet points όταν γράφετε τα επιτεύγματα και τα καθήκοντα σε κάθε θέση. Το πολύ 6  κουκκίδες ανά περιγραφή εργασίας.

Συμβουλές για βιογραφικό που θα καταπλήξει Άννα Μαρία Παπαγιαννάκη

5.Εκπαίδευση

Αν έχετε μόλις αποφοιτήσει ή έχετε μικρή εμπειρία, αυτή η ενότητα θα πρέπει να αναφέρεται πριν την επαγγελματική εμπειρία.

Αναφέρετε το όνομα και την τοποθεσία του πανεπιστημίου ή της σχολής σας ( εάν έχετε πτυχίο από πανεπιστήμιο μην αναφέρετε καθόλου το λύκειο σας). Επίσης, περιλαμβάνεται τα έτη φοίτησης, το είδος του πτυχίου και τον γενικό βαθμό μόνο εάν είναι πάνω από 8.

6.Δεξιότητες και ικανότητες

Υπάρχουν 2 τύποι δεξιοτήτων που μπορείτε να συμπεριλάβετε:  τεχνικές δεξιότητες και διαπροσωπικές δεξιότητες.

Τεχνικές δεξιότητες είναι εκείνες που μαθαίνονται μέσω της εμπειρίας. Για παράδειγμα, Μηχανικές δεξιότητες – χειρισμός τερματικών POS, Λογισμικό – MS Office, Γλώσσες – Ισπανικά, Λογιστική και Τήρηση Λογιστικών Βιβλίων κτλ.

Για κάθε τεχνική δεξιότητα που απαριθμείτε, βεβαιωθείτε ότι αναφέρατε το επίπεδο επάρκειας.

Οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι οι ικανότητες στις οποίες βασίζεστε όταν επικοινωνείτε ή αλληλεπιδράτε με άλλους. Αυτές οι δεξιότητες είναι γενικά πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν, αλλά σας βοηθούν να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον εργασίας και την εταιρική κουλτούρα. Οι διαπροσωπικές δεξιότητες περιλαμβάνουν δεξιότητες επικοινωνίας, ηγετικές ικανότητες, ομαδική δουλειά, μεταξύ άλλων.

Καταγράψτε τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία για την οποία υποβάλετε αίτηση. Μπορείτε να το καταλάβετε διαβάζοντας προσεκτικά την περιγραφή της θέσης της συγκεκριμένης αγγελίας.

7.Προαιρετικές Ενότητες

Μια άλλη ενότητα για να συμπεριλάβετε αν νομίζετε ότι θα ενισχύσει τις πιθανότητες σας είναι βραβεία, πιστοποιήσεις, δημοσιεύσεις, εθελοντισμός και χόμπι.

8.Στιλιστική Μορφή Βιογραφικού

  • Εάν δεν μπορείτε ή δεν έχετε χρόνο να κάνετε τη μορφοποίηση του βιογραφικού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο. Μπορείτε να βρείτε μερικά δωρεάν πρότυπα βιογραφικών στο διαδίκτυο ή ακόμα και μέσω του Microsoft Word.
  • Το βιογραφικό σας σημείωμα θα πρέπει να είναι το πολύ 2 σελίδες.
  • Χρησιμοποιήστε το μέγεθος γραμματοσειράς 12 για το κύριο κείμενο και το μέγεθος  γραμματοσειράς 14 έως 16 για τους τίτλους ενοτήτων. Η γραμματοσειρά του βιογραφικού σας πρέπει να είναι Arial, Calibri ή Times New Roman, με άλλα λόγια, κάτι ευανάγνωστο.
  • Ελέγχετε πάντα για τυχόν τυπογραφικά ή συντακτικά λάθη. Ζητήστε από έναν φίλο να το διαβάσει για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λάθη.

Προσοχή!!!
Στην Ελλάδα, ορισμένοι εργοδότες ζητούν την ηλικία ή την οικογενειακή σας κατάσταση, αλλά σε πολλές χώρες οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται παράνομες. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Νόμο Ισότητας του 2010, είναι παράνομο να σας ζητηθεί να συμπεριλάβετε στα βιογραφικά σας στοιχεία όπως ηλικία, οικογενειακή κατάσταση και θρησκεία. Έτσι προστατεύεστε από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας.

Αυτές ήταν μερικές υποδείξεις και συμβουλές για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό, αλλά το βιογραφικό σημείωμα είναι μόνο το πρώτο βήμα στην αναζήτηση εργασίας σας.

Στα επερχόμενα άρθρα, πρόκειται να μιλήσουμε για συνοδευτικές επιστολές και συνεντεύξεις.

@ampapagiannaki

Η Άννα-Μαρία Παπαγιαννάκη έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, το Deree και μεταπτυχιακό (MBA) που επικεντρώνεται στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο DeVry. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στο λιανικό εμπόριο ως Διευθύντρια