Ενώ υπάρχει άπειρος αριθμός ερωτήσεων που μπορούν να υποβάλουν οι εργοδότες σε μια συνέντευξη εργασίας, υπάρχουν 7 κοινές ερωτήσεις για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστείτε. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με αυτές τις ερωτήσεις συνέντευξης μαζί με συμβουλές πως να τις απαντήσετε.
1. Πες μου λίγα πράγματα για εσένα
Συνήθως είναι η πρώτη φράση που ξεκινά μια συνέντευξη. Την χρησιμοποιούν για να σπάσουν τον πάγο και να δουν πώς μπορείτε να εκφραστείτε. Προσέξτε, δεν θέλουν να ακούσουν την ιστορία της ζωής σας, μη μοιραστείτε προσωπικές λεπτομέρειες. Μπορείτε να δώσετε μια σύντομη περίληψη της τρέχουσας θέσης σας και του επαγγελματικού σας υποβάθρου, εστιάζοντας περισσότερο σε ό, τι έχετε μάθει ή επιτύχει. Εξηγήστε τους γιατί υποβάλατε αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση και γιατί είστε κατάλληλοι για τη δουλειά.
2. Γιατί θέλετε να εργαστείτε για εμάς;
Ερευνήστε την εταιρεία, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, την κουλτούρα και την αποστολή της. Αναφέρετε κάτι που κάνει την εταιρεία μοναδική. Μιλήστε για τις πτυχές της εταιρείας που σας ενδιαφέρουν και συμβαδίζουν με τους στόχους της καριέρας σας.
3. Γιατί θέλετε να αποχωρήσετε από την τρέχουσα εργασία σας?
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θέλεις να αφήσεις τη δουλειά σου. Ορισμένοι λόγοι είναι καλοί, όπως η αναζήτηση καλύτερης ευκαιρίας, η εξέλιξη της καριέρας σας ή η αλλαγή πορείας στην καριέρα σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι και άλλοι λόγοι που ίσως είναι δύσκολο να εξηγηθούν, όπως δεν σας αρέσει o εργοδότης σας, η δουλειά σας ή είστε ανεπαρκώς αμειβόμενοι. Γι’ αυτό, αντί να παραπονεθείτε ή να κακολογήσετε τον τρέχοντα εργοδότη σας, την εταιρεία ή τους συναδέλφους σας, προσπαθήστε να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους αναζητάτε μια νέα θέση εργασίας. Ψάχνετε για νέες προκλήσεις, νέες εμπειρίες ή περισσότερες ευθύνες.
4. Γιατί υπάρχει κενό στην απασχόληση σας;
Εάν υπάρχει κενό άνω των 6 μηνών, πιθανότατα θα σας ρωτήσουν για αυτό. Εάν ο λόγος ήταν ένα ζήτημα υγείας, μια εγκυμοσύνη, η φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας ή ένα ταξίδι, είναι καλή ιδέα να το πείτε. Εάν δεν είχατε καμία κλήση για συνέντευξη, παρόλο που αναζητούσατε δουλειά ή κάνατε μερικές συνεντεύξεις, αλλά απορριφθήκατε, μην το μοιραστείτε μαζί τους. Είναι καλύτερα να φανείτε ότι είστε επιλεκτικοί προσπαθώντας να βρείτε την ιδανική εργασία για εσάς. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε τα πράγματα που κάνατε κατά τη διάρκεια αυτού του κενού για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Για παράδειγμα, τάξεις ή εθελοντισμό.
5. Γιατί απολυθήκατε;
Ας διευκρινίσουμε πρώτα την διαφορά μεταξύ δυο ειδών απόλυσης. Υπάρχει η απόλυση οπού η εταιρεία τερμάτισε την εργασία σας λόγω της απόδοσής σας ή της ανάρμοστης συμπεριφοράς σας. Ενώ υπάρχει και η απόλυση στην οποία η εταιρεία τερμάτισε την απασχόλησή σας επειδή το τμήμα ή η θέση σας καταργήθηκε, έτσι δεν θα προσλάβουν κάποιον άλλο στη θέση σας. Κατά τη γνώμη μου, να είστε ειλικρινής, μην πείτε ότι απολυθήκατε λόγω περικοπών ή παύση λειτουργίας θέσης/τμήματος εάν απολυθήκατε λόγω απόδοσης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς. Γιατί; Επειδή μπορούν να το μάθουν. Μπορούν να καλέσουν τον προηγούμενο εργοδότη σας για συστάσεις ή να κάνουν έλεγχο ιστορικού κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στο εξωτερικό. Εν κατακλείδι, εάν δεν ρωτήσουν, δεν χρειάζεται να μοιραστείτε μαζί τους το γεγονός ότι απολυθήκατε, αλλά εάν σας ρωτήσουν δώστε μια ειλικρινή, σύντομη, σαφή απάντηση. Δείξτε τους τι έχετε μάθει από αυτήν την εμπειρία και τι έχετε κάνει, ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά. Ακολουθεί ένα παράδειγμα:
«Διακόπηκε η συνεργασίας μας γιατί καθυστέρησα δύο φορές. Δούλευα τότε δύο δουλειές για να πληρώσω το φοιτητικό μου δάνειο και δυσκολευόμουν να ξυπνήσω το πρωί. Όταν συνειδητοποίησα ότι η δεύτερη δουλειά μου επηρέαζε την πρώτη, ήταν πολύ αργά. Ωστόσο, έμαθα από αυτήν την εμπειρία. Εγκατέλειψα τη δεύτερη δουλειά μου και εστιάζω τώρα στην εύρεση της δουλειάς των ονείρων μου, η οποία είναι πιο σημαντική για μένα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να αποπληρώσω το δάνειο μου αργότερα.»
6. Ποιος είναι ο τρέχων μισθός σου;
Παρόλο που αυτή η ερώτηση είναι παράνομη σε ορισμένα μέρη, αυτή η ερώτηση υποβάλλεται ακόμη από πολλούς εργοδότες. Έτσι, μπορείτε είτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε να απαντήσετε αλλάζοντας τη συζήτηση σε αυτό που θα θέλατε να παίρνετε ανάλογα με την αγοραία αξία (παρέχοντας τους ένα εύρος μισθών, από-έως) ή μπορείτε να αποκαλύψετε τον τρέχοντα μισθό σας και στη συνέχεια να τεκμηριώσετε την άποψη σας γιατί πρέπει να κερδίζεται περισσότερα.
7. Γιατί να προσλάβουμε εσένα;
Δώστε τους 3-4 λόγους για να σας προσλάβουν. Αναφέρετε τις δεξιότητες που έχετε σε συνδυασμό με την εμπειρία. Δώστε τους ένα παράδειγμα των επιτευγμάτων σας.
Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις συνέντευξης:
Πως θα σας περιέγραφαν οι συνάδελφοι σας;
Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Τι σου δίνει κίνητρο;
Ποια είναι τα προτερήματα/ ελαττώματά σας;
Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο σας επίτευγμα;
Πες μου για την πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρεις στους τελευταίους 6 μήνες.
Πείτε μου για κάποια στιγμή που διαφωνήσατε με μια απόφαση. Τι κάνατε;
Λοιπόν, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί, μελετήστε την εταιρεία, την περιγραφή της θέσης, το βιογραφικό σας. Σκεφτείτε πιθανές απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και εξασκηθείτε με παιχνίδι ρόλων με έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή ένα μέλος της οικογένειας. Να είστε θετικοί και να απαντάτε στις ερωτήσεις εστιάζοντας στις ανάγκες της εταιρείας που υποβάλλατε την αίτηση και όχι στις δικές σας. Μπορείτε να το κάνετε!