Οι μη αναγκαίες επιχειρήσεις (βασικά οτιδήποτε πέρα από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία) αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά. Αυτά τα κλεισίματα άφησαν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και άτομα σε άλλους ευάλωτους τομείς φοβισμένους και αβέβαιους για το μέλλον.
Η ταμειακή ροή, ακόμη και σε μια καλή οικονομία, είναι συχνά ένας αγώνας για τις μικρές επιχειρήσεις, οπότε τώρα με μηδενικά έσοδα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν. Πολλές επιχειρήσεις μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, ακόμη και αν κατορθώσουν να παραμείνουν ανοικτές.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές προκλήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία, τα κρουαζιερόπλοια και οι κατασκευαστές έχουν σημαντική πτώση του κέρδους. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών προειδοποιεί ότι ο Covid-19 θα μπορούσε να κοστίσει στους παγκόσμιους αερομεταφορείς από 63 έως 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2020.
Η έκταση της ζημιάς θα εξαρτηθεί από το πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να περιοριστεί ο ιός, στις ενέργειες που θα προχωρήσουν οι αρχές για να τον περιορίσουν και πόσο θα στηρίξουν οι κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Στην Ελλάδα, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ανακοίνωσαν επίσης μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Ορισμένα από τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: την αναστολή των φόρων και την πληρωμή των εισφορών έως τις 31 Ιουλίου 2020; οι εργαζόμενοι που δεν εργάζονται λόγω κλεισίματος δικαιούνται 800 ευρώ από τον Απρίλιο και οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου αναστέλλονται για 4 μήνες; το ίδιο ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους; ένα πρόσθετο ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων; οι τράπεζες θα αναστείλουν την αποπληρωμή των τοκοφόρων επιχειρηματικών δανείων τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι οργανισμοί και οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να παρέχουν ανακούφιση στις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας οικονομική στήριξη και πόρους που απαιτούνται κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του κορονοϊού.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η JP Morgan ανακοίνωσε δωρεά ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες κοινότητες και τους ανθρώπους να ανακάμψουν από την παγκόσμια πανδημία του Covid-19.
Οκτώ εκατομμύρια θα πάνε σε μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. Η Verizon παραιτείται από τα καθυστερημένα τέλη που επιβαρύνουν κάθε μικρή επιχείρηση ή οικιακό πελάτη για 2 μήνες.
Η εταιρεία επίσης δεν θα τερματίσει την υπηρεσία σε κανένα πελάτη που δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς που οφείλονται στο Covid-19 και προσθέτει επιπλέον 15GB δεδομένων σε όλα τα προγράμματα καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων.
Ο κορονοϊός έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και πιθανότατα θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Όμως, όσο ταχύτερα σταματήσει ο ιός, τόσο ταχύτερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη. Η κρίση παρουσιάζει και ευκαιρίες.
Οι περισσότερες εταιρείες ενδέχεται να αρχίσουν να αναδιοργανώνουν την στρατηγική τους και να αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν πρόκειται να είναι εύκολο, αλλά με την αλλαγή έρχεται η ανάπτυξη.